Het heeft eventjes geduurd, maar je hebt eindelijk de keuken van je dromen gevonden: je hebt tientallen moderne keukens, Scandinavische keukens, witte keukens, zwarte keukens, landelijke keukens… gezien, en nu weet je exact wat je wilt.

Tijd om een volgende grote beslissing te nemen in de keuken: welke spatwand ga je kiezen? De spatwand is een erg belangrijk onderdeel van je keuken: het beschermt niet alleen je muren tegen vet en opspattend water en saus, het beschermt de muur ook nog eens tegen stoten van potten en pannen tegen de muur.

Ben jij nog op zoek naar een gloednieuwe spatwand in de keuken? Lees dan zeker onze onderstaande tips, verzameld door onze eigen Adrem-keukenexperts!

Soorten spatwanden

First things first: welke soorten en types spatwanden zijn er zo allemaal?

Glazen spatwand

Een glazen spatwand zie je de laatste jaren steeds meer in keukens opduiken. Niet alleen is dit een erg mooie, esthetische optie: het is ook nog eens erg duurzaam. Zie jij op tegen het (laten) tegelen van je keuken? Een glazen spatwand kan je gemakkelijk laten installeren en is erg gemakkelijk om de keuken schoon te houden.

Er is een grote keuze aan spatwanden: de aanbieders hebben er namelijk voor gezorgd dat je niet alleen kan kiezen tussen gewoon glas of melkglas, je kan ook je favoriete kleur uitkiezen. Zo kan de spatwand naadloos opgaan in de keuken.

Dit type spatwand wordt vooral uitgekozen door mensen die een moderne keuken laten installeren of een Scandinavische keuken. Hoe strakker de keuken, hoe beter de glazen spatwand past bij je keuken. Ook over stopcontacten hoef je je geen zorgen te maken: dankzij de meticuleuze opmetingen van de leveranciers, worden de stopcontacten mee uit het glas geslepen.

Korte tip: het staat erg leuk als je de kleur van je spatwand ofwel helemaal laat opgaan in de kleur van je keuken, of je kan voor een pittig accent kiezen. Hou je niet van glanzende oppervlaktes in de keuken? Geen probleem: je kan de spatwand ook uit mat glas laten maken.

Samengevat: deze soort spatwand is snel geïnstalleerd, ongelofelijk gemakkelijk in onderhoud, beschadigt de muren niet, maar heeft wel een flink prijskaartje (vooral als het om een groot oppervlak gaat). Zeker te bekijken als investering in je woning en keuken, dus.

Tegelspatwand

Optie 2 is een van de meest populaire spatwanden tot nu toe: tegelen! Of je nu zelf aan de slag wilt en leren tegelen of je de tegels het liefste laat plaatsen door een professional: een getegelde spatwand is nog steeds heel erg trendy.

De laatste jaren zagen we een enorme opkomst van de metrotegels (witte, langwerpige tegels) die ondertussen ook in allerlei varianten en kleuren te kopen zijn. Ook erg hip: kleinere tegels die als mozaïek gelegd worden.

Het handige aan tegels is dat er – in tegenstelling tot inox spatwanden, glazen spatwanden en composiet spatwanden – geen maatwerk nodig is. Je kiest zelf de grootte van de tegels en kan hier veel kanten mee uit. Behalve de tegels moet je ook nog een keuze maken over de voegen van de tegels: kies jij voor een extra dunne of dikke voeg? Welke kleur mag die voeg hebben?

Afhankelijk van welke kleur voeg je kiest en welke soort tegels, kan het onderhoud van tegels al eens tegenvallen. Pas bij witte voegen extra op met gekleurde sauzen en vetspatten: door de poreusheid van de voegen, zal de voeg al snel verkleuren (ook al kan je de vlekken snel wegpoetsen).

Welke soorten tegels kan je gebruiken als tegelspatwand?

  • mozaiektegels
  • keramische tegels
  • geëmailleerde tegels
  • zellige tegels
  • voor een betonlook kan je zelfs grote vloertegels gebruiken

Composiet spatwand

Nog een andere soort spatwand: een composiet spatwand. Deze is gemaakt in verschillende kleuren en kan zo gecombineerd worden met het werkblad van je keuken dat het in één en dezelfde stijl doorloopt.

Bij composiet hangt de look & feel van je blad vooral af van de fabrikant: wij gaan alleen maar met de beste fabrikanten in zee, dus je kan zeker zijn van de kwaliteit van het composiet dat we bij Adrem keukens aanbieden.

Waarom is een composiet spatwand de laatste jaren zo populair? Niet alleen is het in veel verschillende stijlen en kleuren te krijgen, ook is het beresterk én heel erg onderhoudsvriendelijk. Twijfel je nog over welke spatwand het mooiste en handigste combineert bij jouw keuken? Kom dan zeker eens een kijkje nemen in onze toonzalen en ontdek het zelf.

Inox spatwand

Ook erg gegroeid in populariteit de laatste jaren: inox spatwanden. Erg mooi en zorgt ook voor een erg strakke keukenlook: alsof je zelf in een professionele keuken staat. Dat wilt trouxens niet zeggen dat de inox spatwand alleen maar te krijgen is in een zilverkleur, vaak kan dit soort spatwand ook geleverd worden in een bronskleur of gouden tint. Ideaal als je bijvoorbeeld de bronskleurige, goudkleurige of zilverkleurige handvaten van de keukenkastjes wilt laten terugkomen in de spatwand.

Ook qua onderhoud is inox ideaal: je hebt er een aparte inoxreiniger voor nodig (bye-bye vuile vingerafdrukken overal), maar dan is het schoonmaken van je keukenspatwand ook kinderspel.

Natuursteen spatwand

Nog een ander type spatwand dat meer en meer in keukens verschijnt: natuursteen. Hoewel ze vaak wat duurder uitkomen dan andere opties en best zwaar zijn, wordt natuursteen nog steeds vaak gebruikt als spatwand in de keuken.

De voordelen van een natuursteen spatwand? Natuursteen is krasbestendig en kan je heel gemakkelijk onderhouden. Zeker als je kiest voor een niet-poreuze variant van natuursteen, is het onderhoud spotgemakkelijk. Marmer, blauwsteen en graniet zijn de meest gekozen opties.

Daarbij komt ook nog dat natuursteen van nature uit hittebestendig is, dus een ideale afwerking vormt voor je keuken.

Hoeveel kost een spatwand ongeveer?

De kosten van een spatwand hangen natuurlijk af van enkele factoren: de oppervlakte en het soort materiaal. Ga je de spatwand zelf installeren of speel je liever op veilig en laat je dat liever doen?

De duurste opties zijn glazen spatwanden en composiet spatwanden aan een richtprijs van 100 à 150 euro per vierkante meter. Inoxprijzen liggen rond de 40 euro per vierkante meter, zoals bij composiet. De tegelspatwand is soms het goedkoopste, dat hangt af van de tegels die je kiest.

Benieuwd welke keuze het beste is voor jou en de keuken? Kom eens langs in onze showrooms en krijg advies van onze keukenspecialisten!